Lefkoşa Belediye Meclisi üyesi Murat Kanatlı’nın belediyenin 6 aylık kesin hesapları detaylarını paylaştı ve yıl sonunda 13-14 milyon TL bütçe açığı vermesinin beklendiğini belirtti. Sosyal medyadaki paylaşım şöyle:
Lefkoşa Belediyesindeki ekonomik durum nedir? Altı aylık kesin hesaba baktığımızda, yıl sonunda 13-14 milyon TL bütçe açığı verecek, geçmiş yıllarda bu tip açıkları Sigorta ve İhtiyat Sandığı kurumlarına borç yazılarak, nakit sorun ötenebilirken, şimdi bu kurumlara yatırımlar son yasal değişiklikle kaynaktan yani devlet katkısından kesilmektedir. Bu nedenle, yılsonunda doğru, Ekim ayından başlayarak Lefkoşa Belediyesinin mali yapıyı döndürmesi çok güçleşecek…. Olası tek imkan, su fiyatları artırılacağı için bunun bir ekstra nakit sağlaması olacak gibi eğer su paraları tahsil edilebilirse ama toplamda 13-14 milyon TL yaratılamayacağı için sorun 2017 yılı içinde büyüyerek, daha büyük sorun olarak herkesin önüne çıkacak… Belediyenin toplam borcu içinde, banka borçları azalırken, Sigorta ve İhtiyat Sandığı kurumlarına olan borç durduğu, çok az bir kısmı emekli olanlardan dolayı yatırıldığı için faizleri nedeniyle fiili olarak artmaktadır… 2018 yılında bu borcun da yasa gereği yapılandırılması gerekmektedir ama belediyenin yapısal sorunlarını çözmemesi, çözememesi nedeniyle bu yapılandırma imkansız gibi durmaktadır.
RAKAMLAR
Temizlik, ilan ve reklam, otel geceleme, sağlık gibi kalemleri de kapsayan vergi gelirlerde ilk 6 ayda 11.5 milyon TL toplandı, ayni performans aynen yılın ikinci yarısında sürerse 23 milyon TL ulaşılacak, bütçedeki rakam ise 25.1 milyon TL idi, 2,1 milyon TL buradan açık gözükmektedir.
Bunun dışında kıymet tartı, içme su, kanalizasyon, trafik cezaları gibi kalemleri de kapsayan vergi dışı gelirlerde ilk 6 ayda 11.1 milyon TL toplandı, ayni performans aynen yılın ikinci yarısında sürerse 22.2 milyon TL ulaşılacak, bütçedeki rakam ise 29.2 milyon TL idi, 7 milyon TL buradan açık gözükmektedir.
Vergi ve vergi dışı kalemlerin toplam açığı 9 milyon TL olacağı görünmektedir. Gelir kaleminde devlet katkısı ve yardımların tamamlanacağı varsayıldığında gelirlerde 9 milyon TL açık ile yıl sonunun tamamlanacağı söylenebilir…
Personel giderlerinde ise Ocak-Haziran arasında 32.5 milyon TL ödeme yapıldı. Bu, bayramlık ödemesi ve 13 maaş olmadan, aynen devam etmesi halinde 65 milyon ulaşmaktadır, bütçede ise 63,2 milyon öngörülmüştü. Hayat pahalılığı ve emekliliğe çıkanlara yapılan Sigorta ve İhtiyat Sandığı ödemeleri ile ortaya bir açık çıkacağı söylendi. Bu bütçe açığı da adı geçen ödemelerin de eklenmesi ile 4-5 milyon TL gibi bir rakam olacak…
Gelir ve gider kalemlerindeki rakamlar toplandığında 13-14 milyon TL yıl sonunda bütçe açığı olması muhtemel gözükmektedir…