YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı son elektrik zammı üzerine tartışmayı değerlendirdi. Kanatlı, defalarca söz verilmesine rağmen Elektrik Kurumunun özerkleştirilmediğini, hâlâ popülist kararlarla kurumun zora sokulduğunu belirtti. Kanatlı, turizm, endüstri, tarım ve hayvancılık konusundaki indirimli tarifenin kendi içinde, normal bir ülkede olunsa, üretimin desteklenmesi anlamında mantık olabileceğini belirterek “elbette üretici sektörün desteklenmesi ardından sorgulamayı da beraberinde getirir, yerli istihdama katkısı nedir, genel toplamda ekonomiye yansıması nedir, böylesi bir sübvansenin vatandaşların yaşamında getirisi nediri konuşmamızı gerektirir ki bu noktada çok olumlu şeyler söylememiz maalesef mümkün değildir” dedi.
Kanatlı şöyle devam etti “ancak ticarete uygulanan indirimli tarifenin mantığı yoktur, bunun indirimli meta satışını öngördüğü iddia edilse bile, raftaki indirimli fiyatın farkını yurttaşlar ya konut tarifesi ile ya da vergi olarak geri ödemektedir, bu durumda toplam maliyetler hesaplandığında indirim konusu yanıltıcı bir hal aldığı anlaşılır” diyerek indirimli ticari elektrik tarifesini eleştirdi.
Kanatlı toplam abonenin çok önemli kısmının konut olmasına rağmen, üretilen elektriktin yıllık tüketim üzerinden konutların yalnızca üçte bir kısmını tükettiğini hatırlatarak “tüketim noktasında üretim sektöründe olmayan ticaret ikinci en fazla tüketicidir” diyerek ekledi “halka değil, ticaret ile uğraşan iş insanlarına elektrik yardımı yapıldığı rahatlıkla anlaşılmaktadır” dedi.
Kanatlı tüm ucuz elektrik tarifelerinin konut tüketicisinden alınan ekstra ücretlerle maliyetlerin karşılanması için dengelendiğini vurgulayarak, örnek olarak da otellerin lüks elektrik tüketimi için konutların aşırı pahalı elektrik kullandığının belirterek konunun altını çizdi.
Kanatlı şöyle devam etti “özel sektörde çalışan birçok insan asgari ücret almaktadır, bu nedenle bir genç hayata girdiğinde özel sektördeyse, asgari ücret, kamuya da girecekse göç yasası nedeniyle asgari ücrete yakın ücret alacaktır. Böylesi ekonomik olarak zor koşullarda çalışma yaşamına girecek gençler için de sermayeye gösterilen iyiliğin hiçbir izini bulmak mümkün değil.”
Kanatlı benzer durumun konut abonelerinin sosyal, ekonomik birçok farkları olmasına rağmen tek tarife olmasında da görüldüğünü söyleyerek, bakmakla yükümlü olunan kişi sayısının yüksek, gelirin ise düşük olduğu ailelerin de hiçbir düzenlemeye tabi olmadığını hatırlattı. Kanatlı “‘sosyal devlet’(!) indirim şanslarını yalnız sermaye için kullanmaktadır!” diyerek, hükümetin aldığı kararları eleştirdi.
Kanatlı, Elektrik Kurumunun bir önce özerkleştirilerek kendi politikalarını hayata geçirmesi gerektiğini, hükümette olan partilerin muhalefetteyken verdiklerini sözlerini hemen şimdi yerine getirmeleri gerektiğini vurguladı. Kanatlı sözlerini şöyle sonlandırdı: YKP olarak çağrımız, hükümetin yüzünü sermayeye değil, yurttaşa dönmesi ve sermaye için yapılan indirimli elektrik tarifeleri ve sübvansiyonları yeniden kaynaklarını bularak yürürlüğe koymasıdır.”