YKP
Toplumcu Kurtuluş Partisi’nden ayrılan bazı milletvekilleri ve üyelerden oluşan kurucu üyeler, 27 Ekim 1989, Cuma akşamı KTÖS Lokalinde toplanarak, partinin tüzük ve programını kabul ettiler“ 30 Ekim 1989 tarihli Kıbrıs Gazetesi haberi
YKP 30 Ekim 1989’da kuruluş bildirgesini İçişleri Bakanlığına sundu. 31 Ekim tarihli Kıbrıs Postası haberi 31 Ekim 1989, Salı günü Meclis Birleşiminde bağımsız milletvekilleri Alpay Durduran ve Rasıh Keskiner’in YKP adına görev yapacaklarına ilişki bildirge okundu.
31 Ekim tarihli Kıbrıs Postası haberi, Salı günü Meclis Birleşiminde bağımsız milletvekilleri Alpay Durduran ve Rasıh Keskiner’in YKP adına görev yapacaklarına ilişki bildirge okundu.
YKP’nin kuruluşu ile ilgili TC Dışişleri Sözcüsü “Kamuoyumuzu derinden yaralayan bu saldırıları, infial ve tepki ile karşılamaktayız” diye açıklama yaptı Kıbrıs Postası Gazetesi “Durduran ve Partisi Türkiye’de tokat yedi” başlığı ile haberi 4 Kasım 1989 tarihinde yayınladı
“Talimatla yönetilmeye karşı çıkıp örgütlenen YKP’ye karşı da kuruluşunun 3. gününde TC Dışişlerinin saldırısı süpriz olmamış, bilakis bu saldırı, YKP programında yazılı olanların ne kadar doğru olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır” denen açıklamayı Kıbrıs Postası “Öte yandan Halk Der yönetim Kurulu adına açıklama yapan Aziz Ener, YKP’yi desteklediklerini bildirdi” açıklaması…
devamını okuyun
İlk başyazı Neden Yeni Çağ?, ilk VİLAYETLEŞTİRMEYE HAYIR…, seçimlerin değerlendirildiği “YURTSEVER MÜCADELEYE ÇAĞRI” ve Rasıh Keskiner’in BU “SES” BİR MESAJDIR 2 Eylül 1990’dakki ilk sayının yazıları idi
Neden Yeni Çağ? Küçücük adamızın bir parçasında toplandık. Hergün biraz daha bozulan, biraz daha nüfusu azalan, biraz daha kirlenen, biraz daha suç oranı artan, biraz daha yolları tehlikeli hale gelen, biraz daha fakiri artan, zengini biraz daha zenginleşen, biraz daha ormansızlaşan, biraz daha sağlığı tehdit altına giren bir ortam içinde…
devamını okuyun
TC-KKTC arasında pasaport uygulamasının kaldırılma kararı ve ekonomik entegrason uygulamaları, YKP, Halk-Der ve KDYÖG’ün düzenlediği gece yürüyüşü ile protesto edildi. Yürüyüş boyunca Lefkoşa sokakları “Vilayet Olmaya Hayır” ve “Bu Memleket Bizim-Sahip Çıkalım” sloganlarıyla inledi. Lefkoşa (Yeniçağ): Yeni Kıbrıs Partisi, Halk-Der ve Kıbrıs Devrimci Yüksek Öğrenim Gençliği’nin birlikte düzenlemiş oldukları “Vilayet…
devamını okuyun
Yıllarca, toplumun pek azı dışında, büyük bir çoğunluğu, örgütleri, kuruluşları egemen güçlerin belirlediği gündemi tartıştı. Toplumu oyalamak için bu güçlerin yarattıkları olaylar için, protestolar, tepkiler, mitingler düzenlendi. Bilinçli olarak oluşturulan böylesi bir ortam içerisinde toplum hayat pahalılığı, zamlar, puan, eşdeğeri tartıştı. Kimisi ilhak’ı, kimisi federasyonu, kimisi bayrağı tartıştı. Ama hep…
devamını okuyun
“Yeni Kıbrıs Partisi, birinci kuruluş yıldönümünü bir hafta sürecek etkinliklerle kutlama başladı. 1 Kasım’da bir resepsiyon ile başladı. Resepsiyona yerli ve yabancı konuklarla partililer katıldılar. Gecede bir konuşma yapan Durduran Kıbrıslı Türklerin küçük bir adanın bir parçasında yaşayan küçük bir toplum olarak büyük amaçlar peşinde olmadıklarını, mütevazı istekler ileri sürdüklerini…
devamını okuyun
ADİSOK Partisi yetkililerinden bir heyet, Yeni Kıbrıs Partisinin davetlisi olarak 30 Kasım 1990 Cuma günü Kuzey Kıbrıs’a geçti. ADISOK ile YKP görüşmesi sonunda bir ortak bildiri yayınlandı.
30th November 1990 JOINT STATEMENT: 1. On November 30th 1990, delegations of ADISOK and YKP met at the New Cyprus Party (NCP-YKP) office at Nicosia. 2. The meeting took place in an atmosphere of mutual understanding and convergence of views as regards to the basic principles of the Cyprus problem…
devamını okuyun
4th of February 1991 The two parties asserting their support to their joint declaration on the 30th November 1990 wish to express their regret that no solution has yet been found to the Cyprus question. They consider it as unacceptable that the UN Secretary General has not been successful in…
devamını okuyun
ADİSOK Partisinin davetlisi olarak Yeni Kıbrıs Partisinden sekiz kişilik bir heyet 5 Şubat 1991, Salı günü Güney Kıbrıs’a geçti. İki Partinin görüşmesi sonunda bir ortak bildiri yayınlandı.
10 Nisan 1991, Çarşamba Günü, önce izin verildiği halde son anda iptal edilen bir görüşme için ADİSOK’tan bir heyet Ledra Palace barikatına geldi. YKP heyeti barikata geldiğinde Rum televizyonundan bir kameranın bulunduğunu gördüler. Polis, YKP heyetine dünden bugüne kuralların değiştiğini ve hem arabalarının, hem de kendilerinin binanın arkasına geçmesini istedi.…
devamını okuyun
Hikaye ünlüdür. Generalin birisi emekli olmuş. Emeklilik maaşı ise geri kalmış memleketlere özgü bir maaşmış; yani çok azmış. Karısı ise israfa alışmış. Başlamış, generali iş bulsun diye sıkıştırmaya. Geri kalmış memleketlerde iş bulmak da zor, general sıkışmış, ne iş olsa yaparım demeğe başlamış. Torpilli bir arkadaşından bula bula hela bekçiliği…
devamını okuyun
“Kurultaya doğru” başlığı ile Rasıh Keskiner’in ilk kısmı 12 Mayıs 1991 tarihinde Yeniçağ Gazetesinde yayınlanan ve 4 sayı süren YKP’nin bir buçuk yıllık çalışmalarının değerlendirdiği yazısı yayınlandı… KURULTAYA DOĞRU Tarih 30 Ekim 1989. 76 kararlı yurtsever bir araya gelerek Yeni Kıbrıs Partisini kurdular. Ne baskı, ne tehdit buna engel olamamıştır.…
devamını okuyun
16 Haziran 1991 1960’ların ilişkileri 70’lerde zorlandı 1974’ten sonra toplumumuz yeni bir ortam içinde geleceğe daha umutlu bakar ve yaşamının normale döneceğini düşünürdü. Siyasal çalışmalar bu durumdan etkilendiği için canlanmış ve yeni yeni partiler ortaya çıkmıştı. Bayraktarlık, geri plana çekilmiş ve ile genel seçimden sonra kaldırılmıştır. Ancak, 1960’ların alışkanlık ve…
devamını okuyun
Başkan: Alpay Durduran Parti Meclisi: 1. Rasıh Keskiner 2. Erbil Refik 3. Kemal Aktunç 4. Mehmet Göze 5. Dr. Mustafa Hami 6. Tanser Nizam 7. Serhan Gazioğlu 8. Soner Engin 9. Adnan Ertay 10. Özalp Nailer 11. Mehmet Kızıldere 12. Dr.Mehmet Uluğ 13. Kutman Tayaz 14. Özkul Özdevim 15.…
devamını okuyun
Parti Meclisi kurultaydan sonraki ilk toplantısının 18 Haziran 1991 Salı akşamı yaparak, 7 kişilik Sekreterya üyeleri seçti. Parti Sekreteryasına seçilen 7 kişi daha sonra kendi aralarında yaptıkları toplantıda Genel Sekreterliğe yeniden Rasıh Keskiner‘i getirdiler. Yapılan görev bölümüne göre Dr. Mustafa Hami Genel sekreter Yardımcılığına; Kemal Aktunç, Örgütlenme Sekreterliğine; Mehmet Göze, Eğitim Sekreterliğine; Soner Engin, Basın Yayın ve…
devamını okuyun
Lefkoşa (Yeniçağ): Perşembe sabah saat 4’de Durduran’ın evinin önünde duran arabasının altında bomba patladı. Kopan tekerlek HDP yetkililerinden Ali Süha’nın yatak odasının penceresine çarpıp bahçesine düştü. Can kaybı olmadı. YKP genel başkanı Durduran’ın arabası onarılamaycak derecede tahrip oldu, civardaki evlerin camlarından bazıları parçalandı. Bilindiği gibi Ekim 1989’da da bomba patlatılmış…
devamını okuyun
SEKRETERYA KARARI Ara Seçimlerin Boykotu Karar Tarihi: 2.9.1991 Karar No: 32/91-1 Yeni Kıbrıs Partisi Sekreteryası aşağıdaki bildirinin onaylanıp Parti Meclisi ile yayımlanmasını Parti Meclisi’ne önerme kararı alır. Kıbrıs sorununun bir andlaşmaya çok yakın olduğu bugünlerde, ülkemizde andlaşma istemeyen çevreler, gündemi unutturabilecek ama Meclis’in halk iradesini yansıtmaktan uzak durumunu düzeltmek değil…
devamını okuyun
YURTSEVER HALKIMIZ Kıbrıs sorununun bir andlaşmaya çok yakın olduğu bugünlerde, ülkemizde andlaşma istemeyen çevreler, gündemi unutturabilecek ama Meclis’in halk iradesini yansıtmaktan uzak durumunu düzeltmek değil daha da kötüleştirecek bir ara seçimi, sarı bir muhalefet yaratarak, gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar. Bu çevreler seçim gibi demokrasinin en önemli kurumunu harekete geçirerek ülkede demokrasi, demokrasinin…
devamını okuyun
Giriş 16 Haziran 1991 tarihinde yapılan kurultayımızın toplantısından sonra, partimiz çalışmalarını zamana ve yıpratıcı bir ortama karşı sürdürdü. Okul öncesi eğitimden meslek (sanat, polis, askerlik) eğitimine kadar ve meslek edindikten sonra yaşamı süresince insanlarımıza, radyo ve televizyon kanalları ve basın aracılığı ile, ve gizli, açık fonlardan beslenen ajan yazar ve…
devamını okuyun
YKP, Anayasa Mahkemesinde açmış olduğu dava ile 12/94 sayılı Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik No.2) Yasasının 25(1) maddesi ile değiştirilen 5/76 sayılı Seçim ve Halkoylaması Yasasının 68(1) maddesinin Anayasanın bazı maddelerine aykırı olduğunu iddia etti. Mahkeme 8 Haziran 1995’te karara bağlandı. Kararın tamamı şöyle: – D. 4/95 Anayasa Mahkemesi: 8/94 Anayasa…
devamını okuyun
22 Eylül 1996 27 Haziran 1993 tarihinde olağan olarak toplanan kurultayımızdan sonra 12.12.1993’te Milletvekilliği genel seçimi ve Nisan 1995’te Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Ama UBP’nin parçalanması ve Rauf R. Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş’ın istikbalinin nasıl garanti altına alacağına bir başka temel işlev oldu. UBP’nin Denktaş’a tahammül ettikten başka bir de oğullarına…
devamını okuyun
The joint commitee formed by YKP and ADISOK to work on the Cyprus problem met for the third time in the offices of YKP in Nicosia and continued their discussion on the subjects of: 1. Constitutional aspects of the Cyprus Problem. 2. Presence of foreign troops and guarantees. 3. Refugees,…
devamını okuyun
PARTİ MECLİSİNE RAPOR Parti Meclisinin 9 Ekim 1998 tarihinde aldığı karar doğrultusunda, 6 Aralık 98 tarihinde yapılan Milletvekilliği Genel Seçimleri ile ilgili Parti Yürütme Kurulu, değerlendirmelerini bilgilerinize sunar. Hedefler: a) Partinin seçime katılması ana hedefi Rejimi deşifre etmekti. Bu hususta, kampanya süresince Radyo, Televizyon ile köy ve mahalle toplantılarında izlenen…
devamını okuyun
28 Kasım 1999 6 Eylül 1998 tarihinde olağanüstü olarak toplanan YKP Kurultayı, program ve tüzüğünde yaptığı değişikliklerle, Partinin tüzel kişiliğini sona erdirmeden, faaliyetlerini Yurtsever Birlik Hareketi olarak sürdürmesini kararlaştırmış, toplantısına 15 Eylül 1998 tarihinde de devam ederek organlarını yenilemiştir. Aradan 14 ay geçmiştir. Bu süre içerisinde yer alan gelişmeler karşısında…
devamını okuyun
2 Aralık 2001 YBH 5. Kurultayı 28.11.99 tarihinde gerçekleşti. Partimiz organlarını seçerek yoğun bir çalışma temposu içerisine girmiştir. Aradan geçen iki yıl içerisinde ülkemizde çok büyük olumsuzluklar yaşanmıştır. Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunamaması, statükonun devamı ve toplumumuzun her yönüyle Türkiye’ye bağımlı kılınması, ülkemizde her geçen gün sorunlarımızın büyümesine neden olmuştur.…
devamını okuyun
YBH 5. Kurultayı 28.11.99 tarihinde gerçekleşti. Partimiz organlarını seçerek yoğun bir çalışma temposu içerisine girmiştir. Aradan geçen iki yıl içerisinde ülkemizde çok büyük olumsuzluklar yaşanmıştır. Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunamaması, statükonun devamı ve toplumumuzun her yönüyle Türkiye’ye bağımlı kılınması, ülkemizde her geçen gün sorunlarımızın büyümesine neden olmuştur. Bu durum Kıbrıs…
devamını okuyun
Aralık ayında yapılan son kurultayımızın toplantısından sonra politik olaylarda fazla bir değişiklik olmamıştır. YBH, kuruluşundan beri yapmış olduğu değerlendirmelerle halka gerçeğin aynasını tutmuş ve çözüm önerilerini önlerine koymuştur.YBH adı geleceği gören ve önderlik eden anlamında kullanılmıştır. Fakat halkın, çözüm önerilerinin gereğinin yapılması için baskı yapmaya başladığını söylemek olanağı hala yoktur.…
devamını okuyun
Yurtsever Birlik Hareketi’nın, Cenevre Konvansiyonlarına aykırı olarak, TC’nin Kıbrıs’ın kuzeyine nüfus taşıyarak Kıbrıs Türk toplumunun özgür iradesinin yansımasının engellenmesi ile ilgili olarak, AİHM’sine yaptığı başvuru kabul edildi. Konu ile ilgili partiye gönderilen açıklamada mahkeme konuyu ‘Yurtsever Birlik Hareketi v. Türkiye’ başlığı ve 24566/03 sayılı dosya numarası ile referansladığı ve mümkün…
devamını okuyun
21 Aralık 2002 tarihinde yapılan son Kurultayımızdan bu yana geçen sürede, gerek bölgemizde gerekse ülkemizde politik olaylarda önemli gelişmeler yaşanmıştır. Ortadoğu’da kanlı çatışmalar devam etmektedir. Savaşlar, terör eylemleri sürmekte bunun sonucu en başta çocuklar ölmektedir. Çevre katliamı doğanın dengesinin bozulmasını artırmaktadır. YBH, savaş karşıtı bir parti olarak gerek bölgemizde gerekse…
devamını okuyun